Spørg Jordemoderen

Spørg JordemoderenJeg besvarer dagligt spørgsmål angående graviditet, fødsel og barsel.  Så skriv endelig en besked ved behov, så vender jeg tilbage med et svar. Du kan skrive en privat besked via Facebook eller oprette et indlæg her på siden så andre også kan få glæde af svaret.

 

88 thoughts on “Spørg Jordemoderen

 • april 21, 2016 at 14:37
  Permalink

  Jeg var igår til mit første lægebesøg, her mente lægen slet ikke jeg var “så langt” henne som jeg selv har regnet mig frem til.. Egentligt var det et rigtig mekanisk og skuffende besøg, uden de informationer, som jeg som første gangs gravid håbede at få.. Hun brugte sit hjul og kom frem til at jeg var 6+3 henne igår, hvorfor jeg ikke fik taget blodprøver osv.. Men jeg havde selv regnet mig frem til at være 7+5 henne igår, og lige meget hvordan selv regner eller hvilken udregner jeg bruger på nettet, er jeg minimum 7+6 henne idag.. Jeg havde mens sidste gang fra 27 feb til 1 marts.. Min cyklus er på 27 dage, er ikke helt klar på hvornår min ægløsning falder men umiddelbart på 9 dagen.. Ifølge din udregning, er jeg så helt galt på den med at være 7+6 i dag?

  Hilsen Maria

  Reply
  • april 21, 2016 at 15:13
   Permalink

   Hej Maria

   Tillykke med graviditeten 🙂

   Du har fuldstændig ret. Med en regelmæssig cyklus på 27dage vil du ifg. din sidste menstruation have termin omkring d. 3/12-16 og derfor være 7 uger + 5 dage i dag, muligvis 7 uger + 6 dage grundet skudåret :-). Beregninger er altid med en vis usikkerhed, når man regner ud fra sidste menstruation og der er da også derfor at alle gravide tilbydes en mere præcis terminsberegning samtidig med nakkefoldsscanningen.

   Jeg har lavet denne terminsberegning ud fra “terminshjulet”, ligesom lægen vil gøre det og jeg må derfor konstatere, at der er sket en fejl i din læges aflæsning af hjulet.

   Du skriver også, at du var skuffet over besøget og de manglende informationer, som du havde brug for som førstegangsfødende. Du skal være meget velkommen til at stille dine spørgsmål her på siden eller via min Facebookside “Jordemoderen”, der finder du også løbende information og gode råd omkring graviditet, fødsel og barsel.

   Velkomme til…

   Kh Jordemoderen

   Reply
 • juni 11, 2016 at 15:46
  Permalink

  Hej 🙂
  Jeg har billetter til Coldplay koncerten i Parken den 5. juli. Den dag er jeg i uge 37+6, og vil høre om det på nogen måde kan pårvirke barnet negativt?
  Det er siddepladser, og som det er nu, vurderer jeg, at det i hvert fald ikke bliver et problem for mig rent fysisk, da jeg har det godt, kan gå lange ture og ikke på noget tidspunkt har haft bækkensmerter eller andre smerter. Så mit spørgsmål er kun henvendt barnet.
  Jeg vil SÅ gerne af sted, men ikke hvis der er den mindste risiko for barnet selvfølgelig.
  Venlige hilsner Denise

  Reply
  • juni 11, 2016 at 19:11
   Permalink

   Hej Denise.

   Det er et rigtig spændende spørgsmål du stiller, for mig bekendt er der ikke lavet nogle undersøgelser på området. Man ved altså ikke, hvordan barnet påvirkes af de høje lyde, som må forventes under en koncert. Dog er det bevist, at barnet inde i maven hører sin mors stemme helt tydeligt og vil genkende stemmen efter fødslen. Det må derfor forventes, at dit barn i maven hører koncerten på lige fod med jer. Hvordan det så vil påvirke dit lille barn at være med til koncerten vides ikke. Mit bedte råd vil være at tage til koncerten men med en aftale om, at du måske bliver nødt til at forlade koncerten før den er slut. Tag afsted med det forbehold, at du forlader koncerten, hvis du fornemmer, at dit barn har det svært med musikken, altså bevæger sig meget voldsomt og anderledes end sit normale bevægmønster. Du skulle gerne opleve, at barnet finder ro trods den voldsomme musik og sover i løber at koncerten. Husk at dit barn i maven har brug for ro på samme måde, som hvis barnet var kommet til verden.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • august 3, 2016 at 11:17
  Permalink

  Hej Stine.
  Min mand og jeg venter vores første barn til Oktober. Ift fødslen føler jeg mig selv godt klædt på og har tillid til at det nok skal gå godt. Desværre har min mand det ikke så godt ift tanker om fødslen. Han er meget bange for der skulle ske mig noget. Jeg har prøvet at berolige ham ved, at sætte ham ind i hvad der kommer til at ske og hvor sikkert det egentlig er at føde i dagens danmark, men svaret bliver altid at “men det er jo dig, der skal føde og ikke alle andre”. Jeg prøver at overbevise ham om at åbne op til jordemoderkonsultationen, men det virker meget grænseoverskridende for ham. Findes der tilbud til vortende fædre med fødselsangst? Han vil gerne være med til fødslen, men som han har det nu tror jeg ikke det vil være det bedste for mig, hvis han påvirker mig med sin angst. På den anden side vil jeg jo super gerne have ham med, så vi kan dele den store oplevelse som det jo er.
  Mvh
  Mia

  Reply
  • august 3, 2016 at 19:43
   Permalink

   Hej Mia.

   Bekymringer omkring den forestående fødsel er helt naturligt, men det må ikke udvikle sig til en egenlig frygt eller angst. Du skriver, at du gerne vil have ham med til fødslen og dele den store oplevelse, som fødslen af jeres barn selvfølgelig er. Hvis han skal være en del af den oplevelse er det vigtigt, at han får sat ord på sine katastrofetanker og får kontrol over dem, så de ikke fylder for meget under selve fødslen.
   Umiddelbart ville den nemmeste løsning måske være, at han blev væk og du fandt en anden, som kunne støtte dig igennem fødslen, men jeg tænker ikke at det er en god løsning for nogen af jer. Du har brug for ham hos dig og brug for hans støtte under fødslen og jeg tænker, at han ville have det frygtelig svært i de timer du i så fald ville være på fødegangen, hvor han ikke vidste hvordan fødslen udviklede sig – det ville være nogle timer, hvor rigtig mange katastrofetanker kunne få mulighed for at udvikle sig til de frygteligste scenarier.
   Det er SÅ vigtigt at I får den angst under kontrol og jeg vil anbefale jer at kontakte en meget dygtig jordemoder og psykoterapeut Lene Skou Jensen, som bl.a. arbejder privat i København med fødselsangst. Hun kan kontaktes på tlf: 24272628

   Jeg ønsker jer held og lykke med fødslen og håber det bliver en oplevelse I kan dele sammen.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • september 10, 2016 at 16:13
  Permalink

  Kære Stine.
  Er det muligt at sende dig en privat mail? Jeg har ikke Facebook, og vil gerne skrive til dig privat.

  Mvh
  Den gravide

  Reply
 • november 5, 2016 at 18:56
  Permalink

  Kære Stine
  Jeg har været ved lægen, da jeg har rigtig meget udflåd, som også lugter dårligt! Lægen mente, uden at undersøge, at jeg har skedekatar! Han sagde, at dette kunne kunne behandles når man er gravid.. Jeg “googlede” selvfølgelig da jeg kom hjem og alle steder skriver de, at det kan medføre abort eller for tidlig fødsel! Så nu er jeg jo ved at dø af nervøsitet. Hvad mener du om det? Er det min læge, som ikke er opdateret?

  Mvh Lene 23+4

  Reply
  • november 7, 2016 at 09:15
   Permalink

   Hej Lene.

   Du kan roligt følge din læges anvisninger. Betændelsestilstand i skeden er vigtig at få behandlet især under en graviditet, hvor betændelse i værste fald kan føre til for tidlig fødsel eller at barnet smittes ifm selve fødslen. Din læge skal selvfølgelig være opmærksom på at udskrive medicin, som er godkendt til gravide.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • januar 5, 2017 at 10:56
  Permalink

  Kære Stine.
  Jeg var lidt uheldig i nat. Jeg fik slået min lænd/haleben rigtig hårdt ind i min kærestes lænd/haleben (han lå som en boomerang) jeg fik simpelthen rykket mig med alle mine kræfter og hele min vægt ind i ham og han vågnede også med et “AAAAV” det gjorde super ondt!
  Jeg blev meget nervøs men min første tanke var “kan der ske den lille noget ved et slag i lænden?” Jeg googlede da jeg vågnede fordi jeg godt kunne mærke jeg havde rigtig ondt i lænden og svært ved at rejse mig og jeg nåede kun frem til moderkagen kan have løsnet sig?
  Jeg vil lige sige jeg mærkede ham en halv time efter slaget og jeg mærkede ham også i morges.
  Jeg har ikke blødt!
  Jeg er Idag 30+1.
  Jeg håber du kan berolige mig lidt eller komme med nogle fif! Jeg vil ihvertfald gerne bestille en tid til graviditetsmassage hos dig, for puha hvor gør min lænd ondt!
  Hilsen Simone

  Reply
  • januar 5, 2017 at 18:42
   Permalink

   Hej Simone

   Det var da også uheldigt. Men din baby er rigtig godt beskyttet inde i livmoderen og selv ved direkte slag mod maven er det yderst sjældent at der sker noget ift barnet og moderkagen. Så du kan være ganske rolig og du mærkede heldigvis også hurtigt din baby. Ift en massage i klinikken, så skal du være meget velkommen. Du booker tid direkte her på siden.

   Ellers kan det løsne rigtig godt op i lænden med en tur i svømmehallen, gerne varmtvandsbassin og en tur i sauna bagefter, så dine ømme muskler bliver bløde igen.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • januar 18, 2017 at 12:39
  Permalink

  Hej Stine

  Jeg er i den lykkelige situation at jeg er gravid og forhåbentligt kan byde mit 3 barn til verden i efteråret. Min tidligere 2 fødsler er endt i kejsersnit, den første gik rigtig godt, men anden kejsersnit kom der skade på min blære (lægen skar i blæren i forbindelse med kejsersnittet) og nu er mit spørgsmål så. Hvordan kan det påvirke mig i denne graviditet? jeg er med på at det nok bliver et planlagt kejsersnit denne gang, men hvad er sandsynligheden for at gøre skade på blæren igen? Sidste gang fødte jeg i 39+1 og barnet var stort 4400 gram, trods jeg er lille nips på 50 kg og 1,6 høj. Må indrømme at det bestemt ikke var sjovt at gå med kateter i 5 dage sidste gang, så håber virkelig på at skaden ikke har nogen indflydelse på 3. kejsersnit. Og hvad med barnets størrelse, har det en påvirkning? og hvor stort ender barnet med at blive (1. 3600 gram, 2. 4400 gram, 3. 5200 gram???)?

  Reply
  • januar 18, 2017 at 14:03
   Permalink

   Hej Lotte

   Tillykke med graviditeten 🙂 Da dine to første fødsler er end i kejsersnit så anbefales det at foretage et planlagt kejsersnit denne gang bl.a. grundet en øget risiko for ruptur af kejsersnitarret under en fødsel denne gang. Risikoen er dog kun 1,36% og det er dit valg om du ønsker at forsøge vaginal fødsel denne gang, selvfølgelig under øget overvågning. Da dit 2. barn vejede hele 4400g i GA 39+ vil jeg mene du bør tilbydes en tilvækstsscanning når du kommer længere hen i din graviditet, for at sikre at baby ikke bliver for stor (>4000g), skulle du ønske at føde vaginalt. Hvis du på den anden side vælger et planlagt kejsersnit denne gang, så er barnets størrelse ikke så afgørende.
   Du spøger til risikoen for at der sker en skade på blæren under dit kejsersnit. Den risiko skal du tale med en fødselslæge om, da det er deres fagområde. Du bør blive tilbudt en lægesamtale omkring fødemåde denne gang. En sådan samtale vil typisk være i forbindelse med misdannelsesscanningen omkring GA 19-20.

   Held og lykke med din graviditet og dit valg omkring fødslen

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • marts 16, 2017 at 07:43
  Permalink

  Hej Stine.
  Jeg var til almindelig tjek hos min jordemoder tirsdag i sidste uge, er Idag 38+2, hvir vi konkluderede at baby stod næsten fast med hovedet godt nede i bækken. Men nu de sidste to dage, har jeg mærket ham et helt andet sted, end hvad jeg ellers har gjort den sidste måned, og ‘mærkne’ er heller ikke ligeså kraftige mere. Han har ellers ligget med ryg ud mod min venstre side, numre op mod ribben, og så fødder og ben i højre side, og det har han som sagt gjort nærmest i halvanden måned. Men nu kan jeg pludselig mærke en masse i venstre side af maven, sådan midt i mellem hofte og brystkasse, og også lidt i højre side… så mit spørgsmål er egentlig: kan han ha vendt sig “forkert” der inde nu, selvom jeg fik afvide at han næsten stod fast i sidste uge?
  Mvh. Signe…

  Reply
  • marts 16, 2017 at 08:49
   Permalink

   Hej Signe.

   At barnet står fast med sit hoved betyder, at hovedet er gledet længere ned i dit bækken, Det er lidt misvisende, at vi i fagsprog kalder det “at hovedet står fast”, fordi det gør det slet ikke. Barnet kan fortsat bevæge sig omkring sin akse og dreje 360 grader rundt, altså bliver hovedet nede i bækkenet, men kan forsat deje sig sådan at barnet ryg og numse bevæger sig rundt fra højre til venstre side og tilbage igen. Så længe du oplever mest aktivitet i øvre del af maven, som du beskriver nu, så betyder det, at barnets numse og fødder forsat befinder sig oppe som de skal.

   Mht dit barns bevægmønster, så er det vigtigt at du fortsat mærker lige så meget bevægelse som hidtil. At sparkene er lidt mindre kraftige kan sagtens hænge sammen med en lejeændring derinde. Men mønsteret skal være det samme. Hvis du er i tvivl, så forsøg i første omgang, at vække ham ved at ligge dig ned og puffe kraftigt til ham (du skal ikke være for blid, han skal vågne op af det) og ellers forsøg at drikke noget virkelig koldt eller en varm kop the. Hvis du ikke synes han vågner op af disse yder påvirkninger, så skal du kontakte dit fødested, så I kan få kørt en hjertelydskurve. Den kan mere præcist sige noget om dit barns energioverskud derinde.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
   • marts 16, 2017 at 10:48
    Permalink

    Tusind tak for svar… så er jeg mere rolig☺ jeg har massere af aktivitet i maven, det føles bare anderledes end hvad det har gjort den sidste måned, men det er nok fordi han så har drejet sig der inde… var mest bekymret for om han kunne ha vendt sig, så han lå helt forkert… dejligt at kunne spørge til råds her inde…

    Reply
 • marts 16, 2017 at 07:53
  Permalink

  Hej Stine,
  Et spørgsmål angående blødning i første trimester. Er lige nu 10+5 og har siden i går haft let lys pletblødning uden samtidige smerter. Det er ikke en komtaktblødning efter sex, men faktisk kommet efter toiletbesøg (obstipation)
  Har oplevet det 3 gange før, hvor lægen og fertilitetsklinikken har ment at jeg har en meget skrøbelig livmoderhals.
  Mit spørgsmål er til dig, om jeg mon skal bekymre mig? Eller er det helt normalt? Tanken har selvfølgelig strejfet mig om det kan have sammenhæng med at jeg er stoppet med ekstra progesteron og østrogen som jeg fik under behandlingen og frwm til uge 10+0.
  Kh en frustreret gravid

  Reply
  • marts 16, 2017 at 08:57
   Permalink

   Du kan tage det ganske roligt. Let lys blødning i første trimester er helt normalt og giver ikke anledning til bekymring. Det er selvfølgelig vigtigt at blødningen ikke forværres, men hurtigt bliver mindre og gerne forsvinder indenfor et døgns tid. Jeg tænker helt sikker, at det hænger sammen med din obstipation. Vær opmærksom på, at du anbefales at opstarte jertilskud fra GA 10+, men jeg ville vente indtil du har fået styr på maven og så overveje en løsning, som er ekstra blid ved maven f.eks. kräuterblut, som kan købes i matas eller en helsekostforretning.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • marts 20, 2017 at 18:01
  Permalink

  Kære Stine

  I går satte vi vores stue i stand. I den forbindelse gav jeg et træsofabord træolie (med farve). Da jeg synes at det lugtede kraftigt stoppede jeg efter 5-10 minutter og lod min mand overtage resten mens jeg opholdte mig i et andet rum. Min mand imprægnerede også sofaen med spray. Da han var færdig åbende han alle vinduer og vi gik en tur i halv time mens det luftede ud i stuen. Da vi kom tilbage lugtede der desværre stadig af både olie og imprægnering. Da vores hus er meget åbenet med køkken, stue og gang ud i et, var det ikke muligt at lukke ind til stuen og vi skulle jo ind i huset igen. Vi lod vinduerne stå åbne selvom det var koldt. Jeg er blevet meget bekymret for, om jeg kan have skadet forstret ved at stå i de 5-10 minutter over træolien og efterfølgende også vende tilbage til et hus, hvor der stadig lugtede af olie og imprænering. Jeg er helt klar over at man ikke bør male som gravid og jeg skulle have tænkt at træolie er mindst ligeså skadeligt, før jeg gik i gang, men jeg kan desværre ikke ændre det nu og er meget bekymret for at det f. eks kan have påvirket fosterets hjerne. Jeg er 11 uger henne – har jeg grund til at være bekymret? Mange tak for hjælpen! Hilsen den bekymrede

  Reply
  • marts 20, 2017 at 18:41
   Permalink

   Hej Marie

   Jeg forstår godt din bekymring, da Sundhedsstyrrelsen i disse år har meget fokus på den kemi vi omgiver os med i vores hverdag og hvilke negative konsekvenser det kan have for de små i maven. Når det er sagt, så synes jeg, at du i denne situation har handlet helt rigtigt og det er ganske usandsynligt, at du kan have skadet dit barn. Du vælger faktisk meget hurtigt at stoppe med træolien og I lufter også ud efterfølgende.
   Det er selvfølgelig vigtigt at I lufter ud flere gange dagligt de næste dage, så der er god gennemluftning i boligen indtil I synes lugten er helt forsvundet.

   Held og lykke i din graviditet 🙂

   Kh Jordemoder stine

   Reply
 • marts 22, 2017 at 07:45
  Permalink

  Kære Stine

  Igår var jeg til jordemorderkonsultation, og da den lille’s hjertebanken var for hurtig, blev jeg sendt videre til CTG. Dog var basislinjen stadigvæk over de 150, men blev sendt hjem og fik en ny tid næste uge. Fik hverken besked om hvorfor og hvordan? Jeg har ikke fået sovet hele natten, har været så bekymret for den lille og været meget opmærksom på at mærke liv konstant. Mit spørgsmål er så, er der grund til bekymring?

  Hilsen
  Den gravide (37+2)

  Reply
  • marts 22, 2017 at 16:04
   Permalink

   Hej Sabrina.

   Det lyder som om, at du ikke har fået den information, som du havde brug for. Jeg kan jo ikke udtale mig om dit barns hjertelyd, da jeg ikke har CTG-kurven foran mig, men jeg tænker umiddelbart, at personalet ikke har været særlig bekymret siden de har sendt dig hjem og førts vil se dig igen om 1 uge. Især taget i betragtning af hvor langt du er i din graviditet. Havde de været det mindste bekymret, så var du blevet overvåget intenst og man havde højst sandsynligt også talt med dig om muligheden for igangsættelse. Så du kan tage det helt roligt…men jeg synes du skal tage kontakt til dit fødested og bede om en bedre information omkring din situationen. Det er bestemt ikke okay, at du går derhjemme med en hel masse tanker, som tydeligt giver anledningen til rigtig meget bekymring.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • april 16, 2017 at 09:49
  Permalink

  Hej Stine.
  Jeg har gennem de sidste 20 minutter haft on/OFF smerter nederst i venstre side, smerterne trækker tårer og har ikke mærket baby lige så meget her til morgen som jeg plejer. Jeg er idag i uge 31.
  Lyder det som noget jeg burde kontakte fødegangen om? Er rigtig forvirret

  Reply
  • april 17, 2017 at 12:13
   Permalink

   Hej Catja

   Beklager det sene svar, men har holdt påskeferie med min familie 🙂 Jeg håber du fik en god snak med dit fødested. I de tilfælde hvor du har stærke smerter og/eller mærker baby mindre end vanligt, så bør du altid tage kontakt. Du må aldrig være bange for at ringe unødig til dit fødested, når du er bekymret. Telefonen er åben 24/7 for at hjælpe dig i din graviditet.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • juni 12, 2017 at 16:50
  Permalink

  Hej Stine.
  Idag blev min kæreste og jeg påkørt i bil bag fra, hvor jeg kørte, vi holdte stille ved en rundkørsel og en mellem Taxa bus havde ikk set at vi ikke kørte, der skete egentlig ikke noget med bilen men det gav et ordentligt ryk, jeg blev meget rystet. Mit spørgsmål lyder egentlig på om hvad jeg skal gøre, da der egentlig ikke skete noget. Jeg er 38 uger henne i morgen men jeg har ingen smerter og har mærket baby fint efterfølgende.
  Mvh Helle

  Reply
  • juni 12, 2017 at 18:41
   Permalink

   Hej Helle

   Sikke en forskrækkelse I har fået. Jeg kan dog berolige dig med at baby ligger utrolig godt beskyttet inde i maven og når du efterfølgende ikke oplever hverken smerter, blødning eller mindre liv fra baby, så er alt fint. Skulle du opleve nogle af førnævnte symptomer, så bør du kontakte dit fødested, men jeg er ikke bekymret ud fra det du beskriver.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • juni 17, 2017 at 17:27
  Permalink

  Hej.. jeg skriver fordi jeg er gravid 9+5 idag.. vi har været igennem fertilitetsbehandling, og har set hjerteblink på klinikken 2 gange.. jeg blev så scannet i onsdags, selvbetalt da vi sidste gang havde en missed abortion 9+, der havde vi også set hjerteblink 7+, det viste sig fosteret var gået til lidt efter 7+.. denne her gang skulle vi lige over det tidspunkt, og se alt var fint for at kunne slappe lidt mere af. Derfor scanningen i onsdags. Alt var perfekt, alt så fint ud, den voksede rigtig godt-størrelsen svarede til 4 dage længere.. 🙂 Jeg har de sidste uger en dag eller 2 haft lidt brunt udflåd.. men er jo blevet scannet indimellem det.. nu igår eftermiddags og idag er det kommet igen.. og nu er jeg mega nervøs igen 🙁 øv hvor er jeg træt af alle de bekymringer.. vi har været så meget igennem nu.. hvad tænker du om det udflåd? Jeg har ingen smerter, engang imellem lidt murren i maven, men ellers ikke..
  venlig Hilsen Pia

  Reply
  • juni 18, 2017 at 12:28
   Permalink

   Hej Pia

   Tillykke med graviditeten 🙂 Det er selvfølgelig helt naturligt at I med jeres erfaring fra sidste graviditet er mere nervøse denne gang. Blødning i starten af graviditeten er meget normalt og ses hos langt størstedelen af alle graviditeter. I dit tilfælde er der kun tale om brunligt udflåd og ikke frisk rød blødning kombineret med smerter, så jeg vil mene at I kan tage det ganske roligt. Ved en spontan abort ses typisk frisk rød blødning som er tiltagende og smerter svarende til menstruationssmerter. Jeg håber I kommer godt igennem de næste par uger. Fra GA 10+ er risikoen for spontan abort meget lille.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • juli 8, 2017 at 08:24
  Permalink

  Hej Stine. Jeg har er bekymret spørgsmål, jeg var i går ude og gå med hundene sammen med min kæreste, hvor vi møder en med en masse som ikke er i snor, en af hans løber over imod vores og for at undgå der skal ske noget vil jeg få den til og undvige – i der resultat jeg snubler, det skal siges jeg har min lille hund på armen og får taget fra med hånden og knæet, men det går så stærkt så ved ikke om hvordan jeg landede, gætter selv at en refleks har fået mig til og rulle om på siden, fordi jeg også havde min hund på armen (jeg er 20+) og har ikke blødt. Ringede til vagtlæge som sagde det var det eneste jeg skulle holde øje med.

  Skal jeg være bekymret?
  Mvh Heidi

  Reply
  • juli 8, 2017 at 13:45
   Permalink

   Hej Heidi

   Sikke en forskrækkelse I har fået. Heldigvis ligger baby virkelig godt beskyttet af både forstervand og den stærke livmodervæg. Det er derfor uhyre sjældent at et fald som dit får konsekvenser for graviditeten og baby i maven. Du skal de næste dage være ekstra opmærksom på menstruationlignende smerter i lænden, fortil omkring sympfysen eller indvendigt i selve skeden. Disse smerter er plukkeveer, som kan udvikle sig til rigtige veer. Og så er det fuldstændig rigtigt, som du også har fået af vide, at blødning selvfølgelig skal reageres på. Jeg vil anbefale dig, at tage det lidt mere med ro de næste dage, så du ikke irriterer livmoderen yderligere. Jeg er ikke bekymret, så længe du ikke oplever smerter eller blødning de næste par dage.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
   • juli 8, 2017 at 14:33
    Permalink

    Tusind tak det hjalp på ro i sindet.
    Mvh Heidi

    Reply
 • juli 8, 2017 at 14:33
  Permalink

  Tusind tak det hjalp på ro i sindet.
  Mvh Heidi

  Reply
 • juli 10, 2017 at 21:45
  Permalink

  Hej Stine.

  Jeg har et spørgsmål angående hikke. Jeg er I dag 40+5 gravid og prinsessen derinde har stort set hikket meget regelmæssigt i mange uger. Nu er hun så pludselig stoppet de sidste par dage…. skal dog sige at der er masser af anden aktivitet… Men er bare bekymret fordi det har været så regelmæssigt i lang tid… er der noget galt?
  Mvh Pernille

  Reply
  • juli 11, 2017 at 06:41
   Permalink

   Hej Pernille

   Det er rigtig godt at du er så opmærksom på prinsessen derinde 🙂 Hikke er en reflektorisk bevægelse og siger ikke noget om barnets generelle trivsel. Det er spark og bevægelse fra baby som tæller. Man mærker barnet hikke tydeligt, når barnets ryg vender ud mod maveskindet og omvendt, hvis hun i nogle dage har sin ryg ind mod din ryg, så mærkes det mindre tydeligt. Du kan de næste dage forsøge at få hende til at dreje sig, ved at stå på alle fire flere gange om dagen, så glider hendes ryg ned mod din mave. Det vil også være en mere optimal indstilling ift din kommende fødsel.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
   • juli 11, 2017 at 08:14
    Permalink

    Hej Stine.

    Mange tak for dit svar… så er jeg mere rolig. Og dejligt med tippet om at stå på alle 4. Det er så svært og mærke hvad der hvad. Så det er rart der er noget man selv kan gøre for at hun ligger optimalt

    Reply
 • juli 20, 2017 at 09:06
  Permalink

  Kære Jordmoder

  Jeg oplever en gang imellem (dog sjældent) menstruationssmerter og er i tvivl om hvad dette kan være? Jeg er 23+2 og mærker liv dgl.

  Med venlig hilsen

  Den meget bekymrede førstegangs mor

  Reply
  • juli 20, 2017 at 09:36
   Permalink

   Hej Ditte
   Menstruationslignende smerter kan være en helt normal del af graviditeten. Smerterne er typisk mest mærkbare ved første graviditet, da livmoderen og ligamenterne omkring ikke har været stukket før. Når livmoderen vokser så strækkes ligamenterne som fæster på bækkenet både i lænden og fortil ved skambenet og det kan give anledning til smerter. Det er dog vigtigt at smerterne ikke kommer i bølger samtidig med at livmoderen bliver hård, så er der tale om plukkeveer.

   Så ingen grund til bekymring 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • juli 25, 2017 at 12:55
  Permalink

  Hejsa
  Jeg er blot en bekymret kommende mormor. Min datter er 35 +2 I dag og var ved jordemoder, som synes Baby A måske er lidt lille. Hun skønnede hende til 2100 gram og sendte min datter til en ekstra scanning i næste uge eller ugen efter. Babyen står fast og alt andet er ok. Skal jeg tage det roligt eller er der noget at bekymre sig for?
  Mvh den snart nybagte mormor ❤

  Reply
  • juli 27, 2017 at 07:09
   Permalink

   Hej

   Når jordemoderen lavet et fosterskøn, så er det blot et skøn, som fortæller noget om barnets vækst. Men børn er forskellige og det er en ultralydskanning, som mere præcist kan fortælle noget om barnets trivsel inde i maven. Vigtigere er det dog at din datter mærker barnets bevægelser mange gange om dagen, da det fortæller at barnet har det godt og har god energi. Og så vil jeg da lige knytte den kommentar, at skulle jordemoderen have ret i sit skøn på omkring 2100g, så vokser baby ca. 200g om ugen og vil til terminsdatoen veje omkring 3100g og det er altså en fin vægt.

   Jeg håber det var svar på dit spørgsmål. Det vil som sagt være scanningen som kan give det helt rigtige svar.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • august 10, 2017 at 17:22
  Permalink

  Jo tænke på om det kan være nomalt at man kommer af med flere slim proppen nu har jeg er 40 + 3 dag for har haft 4 dage hvor jeg er komme af med slim som liner slim proppen 100% og de andre gane jeg har født er der kon komme en.

  Reply
  • august 10, 2017 at 19:00
   Permalink

   Hej Heidi

   Slimproppen kan godt afgå lidt af gangen. Den behøver ikke komme ud på én gang. Så længe det ikke er så tyndt flydende, at du kunne mistænke begyndende vandafgang, så er det helt fint. Men bliver du alligevel i tvivl hvorvidt det er vandet, som er begyndt at sive, så bør du kontakte dit fødested. Rigtig god fødsel lige om lidt 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • august 17, 2017 at 06:44
  Permalink

  Jeg har været til scanning. Er seks uger henne.
  Hende der scannede meddelte at jeg skulle have en abort hurtigst da fosteret sad tæt på det gamle ks ar.
  Er det sådan man gør…får de fostre fjernet?
  Jeg er bange og rystet.
  Vh A

  Reply
  • august 17, 2017 at 09:29
   Permalink

   Hej Anna

   Jeg kan godt forstå at du er rystet efter sådan en besked. Fik du slet ikke mere information og en lægesamtale?
   Det er svært for mig at svare ift din situation, da jeg jo ikke har alle oplysninger, men ud fra det du fortæller, så tænker jeg at man ved scanningen har set en moderkage, som har sat sig fast i dit gamle kejsersnitar. Tilstanden kaldes placenta accreta (fastvokset moderkage). Det er en tilstand, som kan udvikle sig til en meget livstruende tilstand for både mor og barn under fødslen. Det kan være svært at forløse barnet ved et nyt kejsersnit og da moderkagen er sammenvokset med livmodervæggen er den svær at fjerne efter fødslen. Det betyder, at blødningsrisikoen er meget stor. Din risiko for at man bliver nød til at fjerne hele livmoderen grundet ukontrolleret blødning er bestemt også til stede. Du kan læse lidt mere om det her https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/sygdomme/komplikationer-i-graviditeten/fastvokset-moderkage-placenta-accreta/

   Det er vigtigt at I får den rette information fra dit fødested inden I skal tage så svær en beslutning

   De bedste tanker til jer…Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • september 17, 2017 at 19:37
  Permalink

  Hej Stine.
  Jeg er en kvinde på 23 med en datter på 2 og jeg ønsker mig inderligt et barn mere, men men men… som første gangs fødende lagde jeg i 26 timer med uregelmæssige veer, uopmærksomme jordemødre og jeg bad flere gange om smertestillende, hvilket de ikke ville give mig. Jeg frygter for at føde igen pga de mange timer og smerter, jeg ønsker ikke et kejsersnit men jeg kunne godt tænke mig en epiduralblokade tidligt i fødslen, men er dette muligt? Jeg er meget nervøs for at skulle blive gravid igen hvis jeg ikke selv kan få lov til at bestemme (hvis der selvfølgelig ikke dukker noget uventet op) om jeg vil have en epiduralblokade.

  Mvh kaya

  Reply
  • september 18, 2017 at 17:49
   Permalink

   Hej Kaya

   Jeg er rigtig ked af at læse din fødselsberetning. Noget af det værste i en fødsel er uden tvivl følelsen af ikke at blive hørt og lyttet til med respekt for, at det er den fødendes oplevelse af situationen, som skal være udgangspunkt for behandlingen. Det skete ikke i din første fødsel og jeg forstår til fulde dine bekymringer omkring en ny fødsel. Men du kan SELV bestemme over din fødsel og den smertelindring, som du ønsker at modtage. Desværre er det bare sådan at midt i travlheden er man nogen gange nødt til at råbe højere for at blive hørt – det skal du og din parnet love hinanden denne gang. I er et team og det er jeres fødsel og derfor jer som bestemmer.
   Rent praktisk vil det være sådan, at man på de fleste fødesteder tilbyder at lave en fødeplan allerede i graviditeten, når man har en tidligere dårlig fødselsoplevelse. En sådan plan bliver typisk lavet sammen med en fødselslæge eller jordemoderen i konsultationen og indeholder punkter, som SKAL overholdes i fødslen.
   Det vil bestemt være muligt at tilbyde dig en tidlig epiduralblokade. Dog skal du være opmærksom på, at får du lagt blokaden allerede før livmodermunden er 4 cm åben, altså før du er i aktiv fødsel, ja så er der en større risiko for at bedøvelsen ikke virker optimalt i slutningen af fødslen. Måske du kunne forestille dig en anden smertelindringsform i fødslens latente fase? Det kan f.eks. være lattergas, TENS eller badekar.

   Jeg håber at dette kan sætte nogle gode tanker i gang hos dig, så du kan begynde at glæde dig til en ny graviditet

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • oktober 15, 2017 at 11:06
  Permalink

  Kære Stine

  Jeg har et spørgsmål omkring kost og rester. Jeg har spist kolde rester (pastaret med kylling) fra i går og bliver nu i tvivl om jeg “må” det? Kan det være sygdomsfremkaldende? Her tænker jeg primært på listeria! Jeg har læst flere steder, at man ikke må spiste koldt kød, men det glemte jeg i øjeblikket :/ Jeg er i uge 36..

  Vh Ann-Sofie

  Reply
  • oktober 23, 2017 at 13:02
   Permalink

   Hej Ann-Sofie

   Jeg beklager det lidt sene svar, men jeg har været væk på efterårsferie. Mht til dit spørgsmål, så kan du tage det ganske roligt. Så længe maden har stået på køl, så er risikoen meget lille og man har derfor ikke specielle anbefalinger ift graviditet.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • oktober 16, 2017 at 09:17
  Permalink

  Hejsa. Jeg har endnu ikke været til NF scanning, så der er ingen der ved, at jeg er gravid og derfor lidt svært at spørge de venner/familie der selv har prøvet det + har ikke fået jordemoder tilkoblet endnu, så derfor dejligt at kunne skrive til dig. Inden jeg blev gravid bestilte vi en rejse til Malaysia og Borneo – vi havde ikke regnet med, at vi allerede ville være heldige efter 1 måned. Sagen er nu den, at jeg er i tvivl om hvor meget jeg må i forbindelse med rejsen. Jeg har altid rejse meget, så har alle vaccinationer fra tidligere og vi skal ikke til den del af Borneo, hvor UM anbefaler malaria-forebyggende medicin. Jeg ved at der selvfølgelig altid er risici involveret, når man rejser til et eksotisk land, men har tjekket alle anvisninger fra UM og der er ikke noget om at de fraråder gravide at rejse til de pågældende områder. Jeg har selvfølgelig tænkt mig, at vi holder os fra alt hvad der hedder gadekøkkener osv., men på vores tur til Borneo skal vi sejle i et par timer for at komme til vores endelige destination. Det burde ikke være noget vildt, men ville da lige tjekke for en sikkerheds skyld om det kan være til nogen skade for barnet, hvis der er lidt “bump på vejen”? Jeg vil på rejsetidspunktet være omkring 15+0 og jeg har indtil videre ingen problemer haft i min graviditet. Jeg er forholdsvis aktiv og har indtil nu dyrket håndbold (stopper nu), crossgym samt løb, så jeg er i ok form. Er der andre ting du vil anbefale, at jeg skal være opmærksom på i forbindelse med rejsen?

  Reply
  • oktober 23, 2017 at 13:19
   Permalink

   Hej Lene

   Tillykke med graviditeten 🙂 Du kan trygt rejse afsted med baby i maven. Din livstil inden graviditeten giver dig den fordel at din krop er vant til et højt aktivitetsniveau, så jeg tænker ikke at du får problemer på rejsen. Når man rejser til et andet land som gravid, så bør man altid have sig for øje hvilken medicinsk hjælp man kan få, hvis der opstår komplikationer i graviditeten. Samtidig bør du sikre dig at din rejseforsikring dækker en hurtig hjemtransport.

   På rejsen skal du være ekstra opmærksom på at få masser af væske og holde din mave i orden (køb mælkesyrebakterier til rejsen). Du vil højst sandsynligt være ekstra følsom overfor varmen, så pas på dig selv og hold dig til skyggen i løbet af dagen. På flyturen er det meget vigtigt at du afhjælper væske i ben og fødder, da man som gravid er i øget risiko for at danne blodpropper i benene. Du bør derfor købe nogle støttestrømper i knæhøjde og gå meget rundt i flyet, så væsken cirkulerer frit i kroppen.

   Rigtig god ferie

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • december 28, 2017 at 10:53
  Permalink

  Hej
  Ville lige høre om der er nogen farer ift graviditet og jacuzzi?
  Skal nemlig planlægge 2 1/2 års dag her den første og vi plejer altid at tage en tur i spa men det går jo ikke hvis det er no go når man er gravid.

  Har snakket med spa stedet og de siger man ved booking bare skal skrive at man er gravid så tager de hensyn til det

  Reply
  • januar 5, 2018 at 17:12
   Permalink

   Hej Jasmin

   Du kan roligt gå i jacuzzi i din graviditet. Der er ikke nogen bekymring ift baby. Vær dog opmærksom på, at du hurtigt kan få det for varmt som gravid. Så ophold dig ikke for længe i det varme vand og husk at medbringe væske.

   God fornøjelse 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • december 28, 2017 at 15:51
  Permalink

  Hejsa

  Jeg er omkring 6 uger henne. Havde en blødning den 24/12 som varede det meste af dagen.
  Har derefter haft nogle mavesmerter og var derfor til scanning idag.
  De fortalte at graviditeten sad lavt i livmoderen – har du erfaring mht hvad det kan betyde for graviditeten?
  Om den er på vej ud eller om det er almindeligt?
  Yderligere synes hun ikke der var så meget at måle på, så det ville hun vente med til næste uge hver jeg skal scannes igen…
  kærlig hilsen en nervøs gravid..

  Reply
  • januar 5, 2018 at 17:14
   Permalink

   Hej Camilla

   Jeg beklager det sene svar. Jeg har holdt juleferie 🙂 På nuværende tidspunkt har du forhåbentlig fået svar på dine spørgsmål ifm den seneste scanning. Ellers er du velkommen til at skive igen.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • marts 15, 2018 at 09:19
  Permalink

  Hej Stine! Jeg venter mit andet barn, du har mødt mit første til babymassage i oktober 2016 – han elskede det, men tissede altid på gulvet. 🙂

  Nu er jeg gravid med lillebror/lillesøster, er i 19. uge nærmere. Jeg vil først og fremmest sige – jeg havde en rigtig god fødselsoplevelse sidste gang, men oplevede komplikationer som så mange andre, i form af at ungen sad grueligt fast. Fra første pressetrang ved de der ca. 8 cm. så gik der næsten 8 stive timer før han var ude. Jeg havde altså en ret lang overgangsfase hvor min jordemoder i samarbejde med læger kæmpede bravt for at hjælpe mig med at få ham ordentlig på plads så vi kunne presse ordentligt og sikkert. Vi pressede så i 2 timer. De var lige ved at hente en kop pga grønt fostervand, og så var vi heldige at en fødselstaburet virkede – svup så var han ude med en god 2. grads bristning.
  Mine tanker om fødsel nummer 2 kredser naturligvis om den lange overgangsfase jeg havde med storebror. Jeg ved jeg klarede det godt, men bevarede også roen og ritualet jeg havde omkring den lattergas jeg fik, som hjalp mig en hel del! Jeg skal føde på Hvidovre denne gang, og der er jo ikke lattergas. Jeg kan godt overskue en fødsel uden lattergas – hvis jeg ikke havner i samme situation med ekstra intens overgangsfase. Jeg oplevede at kunne bevare roen bedre med lattergassen..
  Jeg ville derfor høre dig, hvad er dine erfaringer med lange overgangsfaser og andengangsfødende? Sidder børnene ligeså tit fast for andengangs som med førstegangs? Kort sagt, et uforpligtende “slag på tasken” om den risikovurdering du tænker jeg kan være i for at det også sker anden gang. Jeg er fuldt klar over der er ingen garantier, men det er vigtigt for mig at høre det fra en fagperson. Der er stadig 10 uger til mit første jordemoderbesøg, det er lidt lang tid for mig at gå med de overvejelser og jeg overvejer at søge om at blive rykket til Roskilde hvor der er lattergas. På forhånd tak, hvis du kaster dig ud i et svar!

  Reply
  • marts 19, 2018 at 21:11
   Permalink

   Hej Malou

   Stort tillykke med graviditeten. Det er helt naturligt at tanker om den første fødsel kommer op til overfladen ved en ny graviditet. Du har uden tvivl haft en lang og sej fødsel med dit første barn. Måske jeg kan berolige dig med, at der ikke er nogen sammenhæng mellem en lang overgangsfase ved første fødsel og risikoen for at det skulle gentage sig ved næste fødsel. Du er samtidig andengangsfødende så din fødsel vil forventeligt gå en del hurtigere end første gang. Når det er sagt, så er det jo naturen vi er oppe imod og det er uforudsigeligt hvordan lillebror/lillesøster finder vej ned igennem fødselsvejen. Står baby f.eks. skæv med sit hoved, så vil det trække fødslen ud.
   Jeg synes du skal forsøge at slippe dine bekymringer. Det er en ny graviditet, en ny fødsel og et helt andet barn. Risikoen for at fødslen igen trækker ud på samme måde som sidste gang er meget lille.

   Har du brug for at tale fødslen igennem, så skal du være velkommen i klinikken til en gravidmassage og en snak om din kommen fødsel. Du booker tid via hjemmesiden.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • marts 19, 2018 at 16:43
  Permalink

  Hej Stine. Jeg var til gynækologisk læge i tirsdags og han spurgte hurtigt om det kunne passe at jeg havde haft min menustration med det passede med min ægløsning fordi han kunne se noget på min underlivs scanning. Så dum som jeg er, spurgte jeg ikke yderligere. Men han gav mig en overbevisning om som jeg skulle tage det som en mulig graviditet. Men jeg havde min menustration d. 2 marts, så hvis det endelig skulle være ville jeg være 2+4. Jeg har taget test men de var negative. Skal jeg vente til uge 4 og tjekke igen og hvad kan oddsene være?

  Hilsen den forvirrede

  Reply
  • marts 19, 2018 at 21:23
   Permalink

   Hej

   Når du havde din seneste menstruation d. 2/3, så vil du have ægløsning ca. 14 dage herefter (ved en menstrationscyklus på 28dage). Jeg er derfor også uforstående overfor hvad gynækologen mon kan have ment ifm scanningen. En graviditetstest er noget usikker så hurtigt efter seneste menstruation, så jeg vil anbefale at du tager en test igen når du nærmer dig tiden for den næste menstruation.

   Held og lykke med projekt baby 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • maj 8, 2018 at 07:02
  Permalink

  Hej

  D. 7. april havde jeg en spontan abort. Jeg testede postitiv for ægløsning igen d. 24. april. Min menstruation skulle være kommet d. 4. maj. Jeg har nu i over en uge haft underlige og uforklarlige smerter i underlivet. Det føles slet ikke som menstruations smerter, men som en murren, trækken og stikken i underlivet. Jeg har i over en uge nu haft øget udflåd, helt kridt hvidt. Ingen brunlig farve.

  Jeg testede negativ i lørdags og i mandags. Skal jeg evt vente med at teste til sidst på ugen? og hvor sent kan man teste positiv? Hvis jeg er gravid, er jeg idag 4+4.

  Reply
  • maj 8, 2018 at 08:01
   Permalink

   Hej

   Det er meget almindeligt at mærke murren eller lettere smerter i underlivet de første uger af en graviditet. At du ikke tester positivt på nuværende tidspunkt betyder blot at dit HCG niveau stiger lidt langsomt og det er også helt normalt. Jeg ville tage en ny graviditets test om en lille uges tid. Mon ikke den så vil være positiv 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
   • maj 8, 2018 at 14:23
    Permalink

    Tusind tak for dit hurtige svar! Jeg krydser fingre, og håber på en positiv test 🙂

    Reply
 • maj 20, 2018 at 06:13
  Permalink

  Hej,

  Jeg har et spørgsmål omkring graviditet efter kejsersnit.

  Jeg fik planlagt og vellykket kejsersnit for lidt over 2,5 år siden. Jeg havde mange og smertefulde plukkeveer de sidste 3 måneder af graviteten. Dog uden det rigtig påvirkede min livmoderhals. Jeg var indlagt flere gange og blev holdt øje med.

  Jeg er nu igen gravid i uge 10. Mit spørgssmål er om et kejsersnit vil kunne holde til mange måneder med plukkeveer igen? Jeg er utrolig bekymret og ved ikke hvordan jeg skal forholde mig til det, da der formegentlig ikke er så meget jeg selv kan gøre.

  Hilsen fra Sarah

  Reply
  • maj 20, 2018 at 12:33
   Permalink

   Hej Sarah

   Tillykke med en ny graviditet 🙂
   Jeg forstår godt din bekymring omkring tidligere kejsersnit og risikoen for ruptur af arret. Jeg tror, det er en bekymring de fleste kejserinder går rundt med, når de igen er gravide. Jeg håber dog, at jeg kan berolige dig lidt – jeg har aldrig hørt om en truende ruptur på baggrund af plukkeveer. Dine plukkeveer i sidste graviditet var smertefulde, men dog ikke så kraftige at de faktisk påvirkede livmoderhalsen, hvilket er en rigtig god ting. Samtidig så er det 2,5 år siden, hvor risikoen for ruptur er langt større indenfor det første halvandet år efter indgrebet. Risikoen for ruptur under fødsel er på under 1%. Så din risiko for ruptur i graviditeten er så forsvindende lille, at jeg virkelig håber du kan slippe din bekymring ellers bliver det en lang graviditet.

   Du bør få tilbudt en lægesamtale fra dit fødested i løbet af graviditeten, så du kan få svar på dine spørgsmål også mht den næste fødsel.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • maj 31, 2018 at 14:14
  Permalink

  Hej

  Jeg er 7+4 fulde uger henne, og var til skanning for to dage siden, hvor vi så det fineste hjerteblink, hørte hjertelyd og fik at vide, at alt så fint ud.
  Idag tog jeg en strimmel graviditetstest og nr 2 streg blev ikke ret tydelig som den gjorde for blot 5 dage siden. Det har gjort mig så nervøs, da HCG hormonet burde kunne måles nu og ikke falde allerede??. Jeg er så bange for at der er noget galt og har desværre heller ikke så mange symptomer mere som jeg havde i starten.

  Mvh en meget bekymret pige

  Reply
  • juni 1, 2018 at 21:23
   Permalink

   Starten af graviditeten er altid præget af bekymring for, hvorvidt det hele udvikler sig normalt. De første 12 uger er usikre og der er en lille risiko for at graviditeten går til grunde. Det er desværre et vilkår.
   I dit tilfælde er det rigtig positivt, at I har set hjerteblik og et foster som udvikler sig svarende til GA. Det fortæller mig, at barnet vokser som forventeligt, hvilket er et vigtigt sundhedstegn og øger chancen betydeligt for at graviditeten fortsat vil udvikle sig normalt. Du kan ikke bruge en graviditetstest til at vurdere dit HCG-niveau og jeg vil anbefale, at du ikke tager flere test – de fortæller dig ikke noget ift hvordan din graviditet udvikler sig. En graviditetstest kan blot konstatere en graviditet.

   Jeg kan desværre ikke give dig nogle garantier. I første trimester vil der være en vis portion usikkerhed og bekymring, når man venter et ønskebarn. Det er desværre en del af livet…

   Jeg ønsker dig held og lykke med din graviditet

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • juni 6, 2018 at 19:06
  Permalink

  Hej, først og fremmest vil jeg sige at det er dejligt man må skrive ind til dig, det tror jeg mange har glæde af Sagen er, at min kæreste og jeg prøver at blive gravide. Jeg smed p-pillerne i december og vi begyndte i januar. Min menstruation har siden jeg stoppede med p-piller været regelmæssig. Men så i min sidste cyklus fik jeg menstruation 5 dage før forventet. Min cyklus har været normalt 33 dage, men nu ændrede den sig til 28 dage. Min menstruation føltes kraftigere og der var friskt blod på første toiletbesøg. Jeg har siden da tænkt på om det kan skyldes en tidlig abort eller om det bare er min cyklus der er ved at finde sig til rette igen. Jeg er 23 år, men da jeg var omkring 17/18 år blev jeg smittet med klamydia, som jeg blev behandlet for, og tror kun jeg havde det i få måneder, men tanken om det har gjort skade eller noget dernede har siddet i mig lige siden. Så der flyver en masse tanker rundt i mig, om hvad jeg skal gøre for at blive gravid og om jeg overhovedet kan… Også på trods af vi ikke har været igang i længere tid. Jeg har også for nyligt været i et halvt års praktik, hvor det har været et meget stressende arbejdsmiljø, så måske det også kunne have en indvirkning. Lige nu prøver jeg selvfølgelig slappe så meget af som muligt, spise sundt, motionere og så tager jeg Gravitamin og fiskeoliepiller. Prøver også at sige til mig selv at den sidste cyklus var et positivt tegn, men ved det jo faktisk ikke ? Med venlig hilsen den fortvivlede

  Reply
  • juni 7, 2018 at 17:04
   Permalink

   Hej

   Når man forsøger at blive gravid efter brug af P-piller er det bestemt ikke usædvanligt at det kan tage 6-12mdr at blive gravid. Da I har forsøgt i snart et halvt år, så kan I overveje at øge jeres chancer ved at bruge ægløsningstests, især nu hvor din cyklus er begyndt at ændre sig. Den ændrer sig nok fordi de kunstige hormoner fra P-pillerne er ved at være ude af kroppen. Så det er et positivt tegn at den seneste menstruation kom allerede på 28. dag – jeg tænker ikke der har været tale om en tidligt graviditet.

   Mht din bekymring omkring klamydia og din fertilitet, så synes jeg det er relevant at bede din læge om en henvisning til en gynækolog. Her vil du kunne få svar på dine spørgsmål om din fertilitet.

   Held og lykke med projekt baby. Man bliver hurtigt utålmodig og bekymret i den proces, men husk at I ikke har været i gang særlig længe endnu 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • september 1, 2018 at 15:07
  Permalink

  Hej Stine

  Jeg er i uge 40+2 og har de seneste tre dage haft umådelige smerter, uden at det har resulteret i hverken vandladning eller baby. Smerterne er så kraftige at jeg hverken kan gå eller tænke på andet end hvor ondt det gør. De sidste to nætter har jeg vågnet op til lyserødt slim (dog meget lyst) og her til morgen var det næsten helt vandigt. Der er ikke noget der rigtig siver, og mine smerter er meget uregelmæssige. Kan der være noget galt, og er der noget jeg kan gøre mod smerterne?

  Venlig hilsen

  Reply
  • september 1, 2018 at 16:24
   Permalink

   Hej Randi

   Jeg er på vej i 12 timer nattevagt, så det bliver et hurtigt svar om at kontakte dit fødested. Med de smerter du beskriver, er det bestemt relevant. Måske er det blot begyndende fødsel, men jeg synes ikke at du skal have så ondt. Så ring og få en god snak med en jordemoder, måske kan hun spore sig ind på hvad smerterne drejer sig om direkte i telefonen og ellers er det relevant med et tjek på hospitalet.

   Rigtig god fødsel 🙂

   Reply
 • oktober 6, 2018 at 18:41
  Permalink

  Hej 🙂 jeg har egentlig et meget undrende spørgsmål ang befrugtningsdagen osv. Jeg er idag 7 + 3 uger og havde første dag menstruation d.31/7

  Jeg har været sammen med min ex kæreste mellem midten af juli og indtil d.17 august, altså seksuelt – og i fht ugerne passer det med at det er ham der er faren

  Men jeg var også sammen med en anden fyr d.28 august, og det lød på min jordmor som om at det kunne være begge fyre men oppe i mit hoved så kan det da ikke være fyr nr 2, når jeg er så langt henne fordi jeg jo er 7 uger og ham har jeg kun kendt i lidt over 5 uger.
  Håber det giver mening men havde der skannede mig, forvirrede mig bare helt vildt meget

  Jeg håber det jeg har skrevet giver mening

  Reply
  • oktober 8, 2018 at 10:21
   Permalink

   Hej

   Når jeg kigger på dine oplysninger, så er det tydeligt at du har haft ægløsning omkring d. 14/7. Det passer med din sidste menstruationsdato og din nuværende graviditets uge. Så der er ingen grund til forvirring 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • oktober 19, 2018 at 11:52
  Permalink

  Hej

  Jeg går lidt med tanken om hvad min kommende jordemoder egentlig kan se i min journal? Jeg har en gammel psysisk diagnose som jeg ikke mærker den dag idag, er dette noget hun vil kunne se? Og i så fald, hvad skal der ske efterfølgende? Nævner hun det selv hvis hun finder det relevant?

  Reply
  • oktober 19, 2018 at 19:23
   Permalink

   Hej

   Jordemoderen modtager sine oplysninger fra din praktiserende læge. Som udgangspunkt er det din læges ansvar at videregive de oplysninger som du og lægen finder relevant. De fleste hospitaler tilbyder gravide med tidligere psykiske diagnoser ekstra jordemoderbesøg eller at man tilknyttes et specielt team. Det er altid op til dig, om du ønsker et udviddet tilbud. Vær dog opmærksom på at graviditet og det nye moderskab er en sårbar proces – og det er netop derfor, der er et tilbud om ekstra støtte i graviditeten og den første tid med baby.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • oktober 24, 2018 at 20:55
  Permalink

  Hej.
  Vi fik til nakkefoldsscanningen et tal på 1:300, altså lige over grænsen til hvornår man får tilbudt ekstra undersøgelser. Derfor var vi naturligvis lidt nervøs for misdannelsesscanningen. Vi fik et kort og godt svar, som lød på at alt var normalt, men ikke så uddybende og da de var bagud ift tidsplanen fik vi ikke mulighed for at spørge ind til det. Jeg vil derfor høre, om man til misdannelsesscanningen også følger op på nakkefoldens tykkelse og sandsynligheden for downs/kromosom fejl? Så det korte svar fra md-scanningen var en bekræftelse på, at der lav sandsynlighed for at vores baby fejler noget, og vi ikke behøver bekymre os, men bare kan glæde os.

  Reply
  • oktober 25, 2018 at 18:45
   Permalink

   Hej Simone

   Misdannelsesscanningen er altid en videre undersøgelse af barnet og her ser man igen efter bl.a. tegn på Downs Syndrom hos barnet. Jeres bekymring er selvfølgelig forståelig, dog vil jeg lige nævne at trods det, at jeres risikovurdering på 1:300 ligger lige ved grænsen for tilbud om videre udredning, så ligger langt størstedelen af børn med kromosomafvigelser i risikovurdering 1:100 og derunder. Set i det lys har I fået et “fint tal”, som blot fortæller at jeres barn har en lav risiko.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • november 15, 2018 at 11:49
  Permalink

  Hej

  Jeg er simpelthen så bekymret for, at jeg virkelig har dummet mig. Den anden dag bad jeg min kæreste om at imprægnere nogle sko. Det gjorde han så ude på vores altan, men han fik ikke lukket døren helt. Pludselig lugtede der meget i stuen, og jeg skyndte mig ind i sove ærelset, hvor der ikke lugtede og åbnede et vindue. Efterfølgende bad jeg min kæreste sørge for at der var gennemtræk i resten af lejligheden. Næste morgen lugtede det ikke længere og jeg fortsatte med at lufte ud.
  Men kan det have gjort skade at jeg nåede at registrere lugten? Kan de skadelige stoffer være kommet ind i lejligheden?
  Og kan jeg forsat opholde mig i lejligheden?
  Lugten er væk, men jeg er bange for om det sidder i møblerne, selvom der ikke blev sprayer i selve rummet.
  Jeg er 14+4

  Vh
  Astrid

  Reply
  • november 15, 2018 at 12:21
   Permalink

   Hej Astrid

   Åh, man kan virkelig bekymre sig frygtelig meget som gravid. Og kemien omkring os er et svært spørgsmål, som ingen endnu helt kan give et tydeligt svar på – hvornår er de kemiske stoffer skadelige og i hvilken koncentration? For ikke at tal om cocktail-effekten. I din situation tænker jeg nu, at I har handlet helt korrekt. Du har reageret på lugten og forladt rummet, herefter har I haft godt med gennemtræk og har fået udluftet det sidste. Du kan roligt opholde dig i lejligheden nu.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • december 4, 2018 at 06:06
  Permalink

  hej

  jeg var i går til mit 1. læge besøg i forbindelse med min graviditet jeg er 10+ 2 – jeg har tidligere læst at det var en god idé at få en influenzavaccine og lægen tilbød mig denne og jeg tog derfor imod tilbuddet. Da jeg kommer hjem vælger jeg så at Google lidt omkring det og alle steder jeg læser om det b.l.a. på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, står der at det anbefales til gravide i 2. og 3. trimester. og at gravide med kroniske sygdomme eller diabetes bliver tilbudt i 1. trimester.. Jeg er sund og rask så jeg undrer mig meget over at jeg har fået vaccinen tilbudt nu.. Jeg kan ikke rigtig finde noget der forklarer hvorfor at det først bliver tilbudt til raske gravide fra 2. trimester.. Jeg er derfor ret urolig og ked af det nu over at jeg har fået den allerede.. er det fordi at fosteret er mere følsomt i 1. trimester at det anbefales efter 2. trimester?
  kan mærke det påvirker mig rigtig meget og er bange for at der evt. skal ske noget med barnet.
  på forhånd tak for svar.

  mvh. Julie

  Reply
  • december 4, 2018 at 07:37
   Permalink

   Hej Julie

   Man gør sig hurtigt mange bekymrede tanker som gravid. Der er dog ingen grund til bekymring i dit tilfælde. Grunden til at man typisk først tilbyder vaccinationen fra 2. trimester med mindre den gravide har en øget risiko for at få komplikationer ifm influenza er rent økonomisk.
   Vaccinen er givet til gravide i mange år og der er ikke fundet noget risiko for hverken mor eller baby i maven.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • januar 12, 2019 at 17:28
  Permalink

  Hej

  Jeg er gravid, og er idag 39+1. Den sidste uges tid har jeg oplevet tiltagende smerter i underlivet. De er nu ret kraftige, og det har derudover sat sig som en konstant smerte.
  Smerterne sidder for det meste helt ude i skamlæberne, men de sidste par dage har jeg dog oplevet, at der kommer en intens og længere varende smerter op i skeden.
  Min egen intuition siger mig, at der er oprakt til en snarlig fødsel, men alligevel ikke. Igår varede den intense smerte i ca et minut. Det krævede både sved og tårer at komme forbi smerten.
  Min næste jordemoder konsultation er d. 21/01.
  Kan det være et tegn på snarlig fødsel? Bør jeg kontakte min Jordemoder?

  Reply
  • januar 12, 2019 at 19:36
   Permalink

   Hej Sasja.

   Jeg tænker at de smerter du oplever er helt normalt i slutningen af din graviditet. Smerterne er typisk på grund af at barnet hoved trænger længere ned i bækkenet og klemmer på nerverne.

   Rigtig god fødsel om ikke så længe

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • februar 7, 2019 at 18:33
  Permalink

  Hej 🙂
  Jeg er gravid i uge 14. Jeg har i 4 dage nu oplevet lysebrunt udflåd hver dag som er lidt flydende. Nakkefold scanning var fin.
  Har ikke oplevet brunt udflåd før, vil bare høre om det er normalt i så mange dage?

  Reply
  • februar 7, 2019 at 19:11
   Permalink

   Hej Louise

   Når udflåden ikke er frisk rød blødning, så ville jeg ikke være bekymret ift baby. Du bør dog få undersøgt om det kunne være en svampeinfektion – rigtig mange gravide får svamp i løbet af deres graviditet.

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • marts 4, 2019 at 20:18
  Permalink

  Hej,

  Jeg er gravid med tvillinger, 25+5. Jeg har pt hjemarbejdsdage 2 dage om ugen til aflastning, da jeg ikke kan arbejde fuldtid. Sidder på kontor til hverdag, så ikke fysisk hårdt, men er helt smadret i ryg, lænd og underliv efter 8 timer på kontoret. Jeg har af hospitalet fået at vide at de regner med sygemelding fra uge 28. Jeg kan dog mærke at selv med aflastning, koster det mig en hel weekends restitution for bare at kunne gå, rejse mig osv.

  Mit spørgsmål er: hvordan fungere det med sygemeldingen, er det igennem lægen som sygemelder en eller er det igennem fødestedet?

  Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal gribe det an. Jeg regner ikke selv med at jeg kan blive ved med at arbejde.

  Med venlig hilsen
  Rebekka

  Reply
  • marts 8, 2019 at 06:59
   Permalink

   Hej Rebekka.

   Det lyder som om din krop er ved at være godt belastet. En sygemelding sker i samarbejde mellem din egen læge og dit arbejdssted. Du skal i første omgang tage kontakt til din læge og på baggrund af lægens vurdering skal dit arbejdssted i samarbejde med dig finde ud af hvor meget du kan arbejde – det handler om at fastholde tilknytningen til arbejdspladsen uden at det bliver for belastende.

   Jeg håber, I finder en løsning, som fungere godt for dig

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • maj 1, 2019 at 22:34
  Permalink

  Hej

  Jeg er 27+3 i dag, og har inden for de sidste 2 uger lagt mærke til, at jeg er blå rundt om navlen. Nærmest som et blåt mærke.

  Hvad kan det skyldes?

  Reply
  • maj 4, 2019 at 18:21
   Permalink

   Det lyder helt normalt og skyldes typisk at huden strækkes og især omkring navlen bliver den ekstra tynd, så de små blodkar træder tydeligere frem. Den tyndere hud betyder også, at man er enormt følsom overfor stød i det område, så pas godt på maven 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply
 • maj 5, 2019 at 05:27
  Permalink

  Hej.
  Jeg er en pige i 20’erne, som er lykkelig gravid efter 2 spontane aborter.
  Graviditeten er planlagt og jeg bor i hus med min mand, som også er kommende far til barnet.
  Jeg er midt i alt den lykke lidt nervøs.
  Jeg har i min barndom fået diagnosen borderline og har i forbindelse med det Haft nogen uheldige episoder i psykiatrien. Jeg mærker den dag idag ikke nogen symptomer på sygdommen længere og har ikke gjort det siden jeg var barn.
  Jeg har nu 2 uddannelser bag mig, og arbejder nu selv i psykiatrien. Og vil jo derfor selv mene at jeg ikke kan komme mere videre fra min diagnose end det, men alligevel ligger der en lille frygt og nager for om det stempel borderline giver nok rettigheder til at der kan stilles spørgsmålstegn ved min evne som mor.
  Derfor er mit spørgsmål: Har jeg grund til at frygte om nogen stiller spørgsmålstegn ved min evne som mor? Eller i værste fald få fjernet mit ønskebarn?
  Vh. En lykkelig, men bekymret kommende mor.

  Reply
  • maj 5, 2019 at 18:26
   Permalink

   Hej

   Først tillykke med graviditeten 🙂

   Det at vente et barn fører altid mange tanke og bekymringer med sig uanset om man som du har en diagnose. En psykisk diagnose kan føles enormt stigmatiserende, men jeg oplever, at jordemødre i graviditeten ser bag om diagnosen og ser den enkelte kvinde og familien. Du skriver, at du lever i balance med din diagnose og at den ikke fylder negativt i dit liv – det er netop det som er vigtigt.
   De fleste fødesteder tilbyder “sårbare” familier nogle ekstra jordemodersamtaler i graviditeten, samtaler som har det fokus at støtte op om dig og din vej mod at blive mor for første gang. Dette er et tilbud om ekstra støtte og IKKE en vurdering af din forældreevne. Mht dine katastofetanker omkring at få fjernet dit barn, kan jeg forsikre dig om, at det er meget utænkeligt. Som du helt sikkert er klar over, så er diagnosen borderline en diagnose, som en hel del unge kvinder får og det er ikke en psykisk lidelse, som bliver komplet sammen med dårlig forældreevne. Det som er vigtigt er, at du er bevist omkring din engen sårbarhed og har nogle strategier for, hvordan du håndterer den i din hverdag, især når du møder forhindringer.

   Jeg håber du kan slippe dine værste bekymringer. Du har intet at frygte, så nyd din graviditet og glæd dig til alt det nye som venter 🙂

   Kh Jordemoder Stine

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *